En viktig del av ansvarsfullt spel är att begränsa möjligheter till spel bland minderåriga. Enligt en rad undersökningar finns det ett direkt samband mellan risk för spelberoende och ålder. Ju yngre man är desto större är chansen att få spelproblem. Med ett enda undantag i gruppen kvinnor över 60 som löper större risk än kvinnor i femtioårsåldern.

Att spela före man har fyllt 18 är förbjudet enligt lag. Det är även såklart förbjudet att ta emot spel från minderåriga. Att låta minderåriga spela kan leda till riktigt allvarliga problem för spelbolag och personer ansvariga för detta.

Alla parter – inklusive spelare, staten och spelbolag – har gemensamma mål här: att stoppa allt spel bland barn.

Redan idag är möjligheterna att spela som barn begränsade. Man måste vara 18 för att öppna ett konto på ett spelbolag. Det går inte att göra en insättning från sitt kort om man är under 18. KYC hjälper till att stänga ner fuskkonton som minderåriga har öppnat.

Vi tycker att det inte räcker och att det behövs fler åtgärder:

  • Aldrig göra satsningar som sådana – som har som syfte att utbilda barnen i problem som kan uppstå vid spel, men som egentligen ser ut som marknadsföring för spel;
  • Som förälder låt inte ditt barn spela. Det kan gå riktigt illa – som i denna intervju som handlar om en spelberoende kille som påstår sig ha spelat Texas Hold’em och Stud Poker vid sex-sju åldern hemma;
  • Begränsa marknadsföringen av spel på sajter som besöks av unga.

Det är bra att skydda minderåriga, men det vore inte fel att bry sig lite extra även om de som precis har blivit myndiga. Denna åldersgrupp är starkt överrepresenterad i statistiken över spelberoende.

Vårt förslag är att höja minimiåldern – åtminstone till 20 år – precis som det är med alkohol. Alternativt kan man överväga att införa landsomfattande insättningsgränser (som gäller alla licensierade spelbolag). Dessa gränser skulle gälla personer mellan 18 och 25 eller tills den dagen då de har bevisat att de har inkomst som gör att de har råd att spela.

Spelar du på nätet och har ett eller flera barn hemma? Se till att logga ut från alla spelkonton när du tar en paus och lämnar din dator. Spara aldrig inloggningsuppgifter. Spela inte när barnet eller barnen tittar på. Använder ni gemensamma datorn till det mesta, kan det vara smart att skapa olika konton till datorn så att det är bara du som har tillgång till ditt egna användarkonto som du spelar ifrån.