Ansvarsfulla betalningar handlar om att du får direkt möjlighet att använda dina insatta pengar till spel samt får en snabb behandling av alla dina uttagsförfrågan.

Att låta spelare avbryta uttag är inte ansvarsfullt

Du skall bland annat inte få flera dygn på dig innan möjligheten att avbryta ditt uttag på sajten försvinner. Tänker man utifrån Ansvarsfullt spel-perspektivet, borde det vara förbudet att avbryta uttag helt. De som gör det ligger ofta i riskzonen för spelberoende. Numera är det dock snabba uttag som oftast sker  inom bara någon minut efter att uttaget har begärts.

Ansvariga för ansvarsfullt spel på varje spelbolag och staten bör känna till hur viktig statistiken av användningen av denna funktion är för att identifiera spelproblem på ett tidigt stadium.

Spelbolag ska ha pengar på sitt konto

Spelbolag måste ha råd med att betala ut pengar – både vad gäller jackpots som bolaget erbjuder och pengar som alla kunder har på sina spelkonton. Licensieringsmyndigheten måste sätta tydliga regler kring detta samt kontrollera att pengarna faktiskt finns.

I fall spelbolaget erbjuder en så kallad pooled (delad, gemensam) jackpott – en jackpott som bolaget delar med andra operatörer, blir det något svårare att kräva bolaget på att ha hela beloppet tillgänglig.

Hur gör man om man erbjuder en pooled jackpott tillsammans med sajter som har licens i andra länder? Det vore oerhört tråkigt om casinospelare i Sverige inte fick spela om internationella jackpottar efter omregleringen.

I så fall finns det två alternativ. Antingen skall spelleverantören ha spellicens i Sverige och stå som säkerhet för jackpotten (det vill säga ha pengar på kontot) för alla sajter med svensk licens som erbjuder den.  Hur spelleverantören sedan gör upp med spelbolagen angår inte staten och spelare egentligen. Ett annat alternativ är att låta spelbolagen försäkra sig mot jackpottvinst hos försäkringsbolagen. Den lösningen kan vara dyr för spelbolagen, men fungerar internationellt.