Know your customer - text i svart, gult och vitt.

KYC är en akronym för engelska Know Your Customer – ett uttryck som används i kundverifieringssammanhang, men som inte har någon direkt översättning till svenska. Man brukar använda ordet Identifieringsprocess om man inte gillar anglifieringen.

Spelar du på nätet då och då, har du säkert fått ett mail några gånger där personalen ber dig att skicka in kopior på några dokument. Du kan tycka att det är jobbigt att behöva scanna in och pyssla med dina dokument, men sanningen är att det är en viktig del av insatsen för ansvarsfullt spel som spelbolagen måste ta på allvar.

KYC-dokument begärs av spelsidor och casinon när uppnår en viss gräns på summan av dina insättningar eller uttag eller ifall du vill göra en stor insättning alternativt ett uttag som överskrider det insatta beloppet. Gränser och regler kring KYC varierar beroende på sajt och licens som sajten opererar under.

Spelare

För dig som spelare är KYC viktigt för denna process ger spelbolagen möjligheten att vara säkra på att konton tillhör rätt människor. Du kan vara säker på att ingen fuskar och spelar med ditt namn och dina kortuppgifter.

Det viktiga för spelare är:

  1. att det går att ladda upp alla dokument på sajten själv när man vill eller på begäran;
  2. att dokument vi skickar inte hamnar i fel händer;
  3. att spelare får tydlig information i förväg om kommande KYC, så att det inte blir en otrevlig överraskning när man är mitt inne i spelet, vill sätta in, men får inte göra det längre tills dokumenten är godkända.

Staten

För staten är KYC viktig på grund av en rad olika faktorer som inkluderar:

  • Begränsning av kriminella aktiviteter inklusive kortstöld och penningtvätt;
  • Begränsning av illegalt spelande bland minderåriga;
  • Erhållande av dokument som kan fungera som bevis vid eventuella skattekrav.

Spelbolagen

Spelbolagen behöver vara säkra på att transaktioner som görs på deras sajt är lagliga. Går det inte på något sätt att bevisa att det är kortinnehavaren som har gjort insättningen, är det möjligt att det kommer in ett återkrav på det insatta beloppet av kortets ägare inom kort. Då måste spelbolaget stå för kalaset.

Dessutom är reglerna kring KYC som sätts av licensieringsmyndigheten rätt stränga. Uppfyller inte spelbolagen alla krav, får de betala saftiga böten och kan även i värsta fall bli av med sin licens.

Spelberoende

För spelberoende är KYC en oerhört viktig fråga. Förr eller senare blir man som spelberoende blockerad från allt spel – speciellt om marknaden är reglerad och det går att bli svartlistad på alla spelbolag på en gång.

Sker det inga KYC-kontroller, hittar spelberoende förr eller senare sätt att sätta in pengar och spela med fejkade registreringsuppgifter. Att man måste skicka in en rad extra dokument gör det svårare för spelare med allvarliga problem att hitta ett sätt att spela.