All spelreklam ska vara ansvarsfull. Det bör finnas tydliga regler kring vad spelbolagen får marknadsföra samt på riktlinjer gällande hur de ska göra det.

Regler som staten måste utarbeta bör handla om:

  • Spelreklam som riktar sig mot minderåriga;
  • Vilseledande marknadsföring inom spel;
  • Vilka medieformer får marknadsföra spel. Det gäller både medier registrerade i Sverige och medier som skickar ut signal från utlandet. Här måste Sverige slåss för rätten att bestämma över de reklambudskap som når landet istället för som det ser ut nu låta EU bestämma över det.

Statens uppgift är att både garantera ansvarsfull marknadsföring av spel och att maximera intäkter från spelreklam som i slutändan hamnar i statskassan via skatter som medier betalar in.

Staten behöver även förbättra sina insatser kring bötfällandet av personer och företag som skickar ut skräppost och på andra sätt engagerar sig i otillåten direkt marknadsföring.

Ansvarsfull marknadsföring genom affiliates

Spelbolagen kan hjälpa staten med detta genom att tillhandahålla informationen om sina partners som använder illegal marknadsföring med syfte att dra in kunder till spelbolagen och få provision för detta.

Idag är det nämligen så kallade affiliates – partners till spelbolagen – som gör mest reklam på nätet åt spelbolagen. De får en viss procent av intäkter som spelbolagen får in från hänvisade kunder. I vissa fall kan de även få en fast summa för varje ny kund. Det måste vidtas åtgärder för att motivera dessa affiliates att använda sig av ansvarsfulla metoder i sin verksamhet.

Ansvarsfulla erbjudanden

Erbjudanden från spelbolag måste också vara ansvarsfulla. Idag handlar det mesta om hur mycket man får i bonus samt hur många gratis freespins man får som ny kund. Bonusar och i många fall även vinster på freespins som spelare får, måste omsättas ett visst antal gånger för att kunna tas ut. Regler och villkor som spelbolagen använder sig av gör det ofta i det närmaste omöjligt att klara av omsättningskraven.

Det måste finnas standard kring vad spelbolagen får erbjuda sina kunder. Det är viktigt för spelaren att kunna jämföra erbjudanden och avgöra vilket är bäst utan att behöva läsa en massa text i finstilt och sitta sedan med miniräknaren för att förstå vad erbjudandet egentligen handlar om.

Vill du göra en insättning på 100 kronor idag?