När man hör eller läser ord som “Online casino” och “betting” är det många människor som genast associerar dem till svårt spelberoende personer. Man får en bild av en man eller kvinna som gått ner sig i spelträsket och som varken kan sköta sig själv eller sin ekonomi, som lever i en värld där spelandet är den enda motivationen för att leva och att viktiga saker som mat och ett jobb kommer helt i skymundan.

Precis som i fallet med många andra former av beroende är detta ett ganska tabu ämne i vårt samhälle och när en människa visar tecken på att ha fastnat i till exempel spel, droger eller alkoholmissbruk är det inte alla som gör något för att hjälpa. Det uppfattas som pinsamt eller att man snokar för mycket, och den som lever i beroendet befinner sig ofta i ett tillstånd av förnekelse.

I Sverige finns det en hel del invånare som är spelberoende. Rikitigt hur många det är fråga om är det ingen som riktigt vet. Beroende på vem som gjort undersökningen så brukar man tala om mellan två till sex procent. Mörkersiffran kan mycket väl vara högre men att det är ett växande fenomen är det knappast något tvivel om.

Det finns också ett mycket större antal människor som har spelproblem och bland dem finns personer som riskerar att hamna i ett beroende. Eftersom det här är fråga om fullt fungerade individer är det inte något som märks särskilt ofta men med ett vaket öga kan man som vän eller förälder ser till att man är uppmärksam på vissa symptom.

Spelproblem eller spelberoende

Trots att många undersökningar och analyser har gjorts i utlandet är det fortfarande många i Sverige som inte riktigt har grepp om skillnaden mellan spelberoende och spelproblem. Det kan låta som att det i princip samma sak men faktum är att det i själva verket handlar om två olika fenomen. Att ha spelproblem är alltså inte samma sak som att vara spelberoende men man bör inte ignorera att man ligger i riskzonen för att utveckla ett beroende, vilket är fallet med ungefär femton procent av dem som har problem.

Så vilka är skillnaderna? Även om det finns många olika tecken och symtom kan man i korthet säga att en spelberoende människa låtit spelandet ta över dennes liv medan en person med spelproblem fortfarande fungerar helt normalt. Skall man ta några konkreta exempel så kan man säga att en spelberoende människa lätt kan spendera hela sin lön på spelandet, trots att det finns mycket vikigare saker att lägga sina slantar på, som hyra och mat. En människa har inga som helst problem att sköta sitt hushåll och sina räkningar men kan däremot göra saker som att lägga en högre summa på sitt favoritspel än han eller hon egentligen har råd med. Medan en spelberoende människa kan ha problem med att komma i tid, att äta ordentligt eller sova tillräckligt så kan en person med spelproblem göra allt detta väl, men kanske skippa att köpa ett klädesplagg för att i stället kunna lägga pengarna på spel.

Hur kan man hjälpa?

Att spela spel är roligt! Det går inte att komma ifrån. Vem har inte tyckt att det är kul med olika spel sedan barnaåren? Det är något som roar oss och är ett stimulerande sätt att spendera en viss del av sin fritid på. Med andra ord är det absolut inget fel med att spela utan är något som de flesta människor kan njuta av utan problem.

Allt med måtta. Det är inte för inte en urgammal princip som man kan tillämpa på allt i livet. Som ansvarsfull spelare bör man vara noga med att sätta vissa gränser på sitt spelande. Man kan till exempel ge sig själv en veckobudget eller endast tillåta tio minuter spelande om dagen. Ger man sig själv vissa gränser kan det till och med bli ännu roligare att spela när man väl gör det.

Även spelbolagen kan vidta vissa åtgärder för att skydda dem som spelar från att få några som helst problem med sitt spelande. En metod är att begränsa beloppet för insättningar varje månad så att en individ inte kan göra av med för mycket. Ett gott samarbetet med bankerna är också av yttersta vikt, så att de samarbetar med spelbolagen och även de kan begränsa insättningsbeloppen.

Man bör också koncentrera sig på yngre spelare då de tenderar att utveckla fler spelproblem eller spelberoende än äldre. Genom att höja den tillåtna åldersgränsen kan man delvis få bukt med detta men också genom att skicka ut information eller kräva att den som spelar skall ta del av en telefonsession där man får lära sig om ansvarsfullt spelande. Att spela skall ju som sagt vara en källa för nöje och inte något som sätter bromsar på livet.