Det som nästan inte alls omnämns när det skrivs om ansvarsfullt spel är själva spelen. De innehåller en del funktioner som spelleverantören och i vissa fall även spelbolaget kan konfigurera. Dessa funktioner kan användas på ett ansvarsfullt sätt eller på ett sätt som maximerar risken för spelaren att hamna i ett beroende.

I första hand gäller det slots och verktyg som autospel och panelen där spelaren sätter storleken på sina insatser. Spel med höga maximiinsatser måste markeras tydligt redan innan spelaren klickar på spelet. Maxbetknappen ska inte vara alldeles för enkelt att klicka på av misstag. Det ska gå att sätta ett minimigräns för sitt saldo för att få spelet att sluta vid autospel.

Får man gratissnurr, måste det vara tydligt för spelaren när man slutar spela gratis. Dessutom skall det aktuella saldobeloppet alltid synas tydligt på skärmen – i kronor och inte i så kallade krediter.

Det finns en massa exempel som man kan göra för att implementera konceptet för ansvarsfullt spel inne i spelen – oavsett om det handlar om poker, odds, slots eller bingo. Licensieringsmyndigheten eller organisationen som tar hand om ansvarsfullt spel åt statens vägnar måste innehålla en kommission som noga testar alla spel, tar fram rekommendationer till spelleverantörer och staten och ser till att reglerna och kraven efterlevs.