Självtest logo
Det finns en massa olika tester på nätet som har som mål att hjälpa spelare att bedöma om de ligger i riskzonen för spelberoende. Vi på Spelallvar.se har gjort vår egen test som såklart påminner en del om alla andra där ute. Våra frågor är unika och baserade mest på vår förståelse av spelproblem och våra personliga erfarenheter.

Svarar du ja på två eller fler av frågorna nedan, behöver du eventuellt se över ditt spelmönster. Ju fler positiva svar du har, desto högre är risken att du kan utveckla spelproblem.

Har du svarat ”Ja” på fler än fem frågor, ligger du utan tvekan i riskzonen och behöver prata med en expert som hjälper dig att avgöra om du inte lider av spelberoende.

Vi rekommenderar dig att prova ta kontakt med Stödlinjen per telefon. Notera att de är rätt dåliga på att svara. Deras öppettider är mellan 9 och 21 måndag till fredag. Lyckas du inte nå dem, skicka ett mail med ditt telefonnummer, förklara ditt problem och be dem att ringa tillbaka!

Det finns många olika tester på nätet men överlag bör du få en någorlunda bra överblick hur ditt förhållande till spel ser ut. Att göra självtester online är en bra bit på vägen och det viktigaste är trots allt att komma till insikt, och då är självtester en bra start för att se hur ditt spelande ser ut.

Vill du prova ett mer utvecklat självtest kan du göra Gamcares test på engelska som du faktiskt hittar på adressen gamtest.se. Den har utvecklats av Lundabolaget Sustainable Interaction.

  1. Har du någon gång under det senaste året valt att stanna hemma för att spela istället för att gå till jobbet eller skolan?
  1. Har du någonsin lånat pengar av någon för att finansiera ditt spelande?
  1. Känner du innerst inne att du har spelproblem?
  1. Har du någonsin ljugit till släktingar eller vänner om hur mycket du spelar?
  1. Berättar du om dina vinster för någon som du inte vågar berätta om dina förluster för?
  1. Känner du dig ensam och/eller olycklig och mår bättre av att spela?
  1. Har du någonsin gjort slut med din partner (till en viss del) på grund av ditt spelande?
  1. Har du någonsin tänkt på döden och/eller övervägt självmord efter dina förluster?
  1. Måste du hålla koll/tänka på på när du får lön eller bidrag in på ditt konto igen när du gör dina insättningar?
  1. Har du någonsin missat något viktigt på grund av ditt spel såsom stänga av ugnen eller din bokade tvättid?
  1. Idrottar du för lite för att du inte har tid till det på grund av ditt spelande?
  1. Tycker någon i din familj eller bland dina vänner att du spelar för mycket?
  1. Tänk dig att du har gjort en insättning på 100 kronor och vunnit 10 000 kronor på 5 satsade kronor. Fortsätter du spela och höjer insatser till 20 eller mer per gång?
  1. Har du satt en gräns på ditt spelande och någon gång ringt företaget som du spelar med och bett dem att ändra gränsen så att du kan spela mer?
  1. Försöker du byta ämne varje gång någon i din omgivning börjar prata om spelproblem?
  1. Spelar du för mer än 20% av din månadsinkomst månad efter månad?
  1. Har du någonsin gjort fler än fem insättningar på ett casino/spelsida under en och samma dag?
  1. Har du någonsin stängt av ditt konto alternativt blockerat dig själv från spel på ett spelbolag?
  1. Sover du för lite (under 6 timmar) på grund av ditt spelande?
  1. Tänker du ibland på hur mycket du totalt har förlorat genom åren och blir ledsen av det?

Kom ihåg att en viktig faktor för att bli av med spelproblem är att vara ärlig mot dig själv och andra. Att spela ska vara roligt. Vi på Spelallvar gör allt för att det vi skriver på våra sidor ska få så stort genomslag som möjligt. Målet är att hjälpa dig som spelare. Är du bland de 2 % av befolkningen som har spelproblem, är det inte bara ditt ansvar.

För att hindra detta krävs det att staten, spelbolag och även stödorganisationer som Stödlinjen effektivt arbetar för Ansvarsfullt spelande. Alla parter måste förstå att de har precis samma mål – att du trivs med ditt spel om pengar.