Ett av de viktigaste medlen för att hjälpa spelare att begränsa sitt spel så att spelandet förblir en underhållning är begränsningsverktygen. De hjälper till såväl de som spelar sunt, men vill hålla en viss budget för sitt spelande som de som ligger i riskzonen för spelberoende. Notera att dessa verktyg inte är till hjälp för de som redan har utvecklat ett spelberoende. Dessa personer lider av en sjukdom och ska inte få spela alls.

Vi på spelallvar.se lobbierar för ett gemensamt verktyg som alla spelbolag med svensk licens bör ha. I så fall minimeras risken till problematiskt spelbeteende, vilket alla intressenter har som mål.

Idag känner vi inte till något land som redan har implementerat en sådan lösning. Danmark har ett landsomfattande självuteslutningsdatabas, men det är inte möjligt att sätta gränser för spel på alla licensierade spelsajter på en och samma gång.

Hur fungerar hjälpverktyget?

Alla verktyg fungerar på ett liknande sätt. Det som skiljer är vad som går att begränsa.

Svenska Spel erbjuder genom Spelkoll verktyget Spelbudget som hjälper till att hålla koll på hur mycket spelaren sätter in per vecka.

En del andra spelbolag med bas på Malta gör mer och låter sina kunder sätta gränser på bets – insatser de gör per dag, vecka, månad eller år. Det i kombination med en insättningsgräns ger ett starkt skydd mot eventuella spelproblem.

Dessutom erbjuder vissa spelbolag tidsbegränsningen. Enligt Novus sätter 20% av spelare tidsbegränsningen på sina konton. Tiden kostar pengar och det verkar många vara fullt medvetna om.

Diagram tidsbegränsning av spel

Cirkeldiagrammet visar hur många spelare sätter tidsbegränsningen vid spel på nätet.

Källa: http://www.lotteriinspektionen.se/Global/Svenskarnas_spelvanor2014.pdf

Vår vision om verktyget

Vårt förslag är att utvidga horisonten något och erbjuda fler begränsningsmöjligheter. Varför inte ge spelaren möjligheten att exkludera sig från vissa spel. Det kan mycket väl vara så att man känner att man förlorar bara för mycket på Mega Fortune och Bloodsuckers, men har inga problem med andra spel.

Ett perfekt verktyg skulle även inkludera möjligheten att inte spela på vissa lag. Det kan vara bra om man till exempel hatar IFK Norrköping och spelar gång efter gång på deras förlust, men de fortsätter att vinna. Eller tvärtom, om man gillar Rafael Nadal och gör dåliga impulsbets på honom när han är helt ur form. Vår vision är att verktyget som gäller alla tillgängliga spelbolag ska ge oss möjligheten att blockera allt spel på IFK Norrköping och Nadal om vi nu känner för det.

Ytterligare ett önskemål är att kunna sätta maximiinsatser på slots som ska gälla precis alla slotsspel på en gång. Idag är det alldeles för lätt att gå överstyr med insatser om man vinner gång efter gång.

En sista idé är att låta en vän eller släkting godkänna alla dina bets från sitt spelkonto. I så fall kontrolleras du alltid av någon du litar på.

Precis som vi redan har nämnt vill vi gärna se ett verktyg som gäller alla spelbolag.

Vilken väg ska Sverige ta?

Som det ser ut just nu finns det redan en del bra spelverktyg på svenska som kan användas som förebild vid kommande reglering av spelmarknaden.

Vi tror inte det blir aktuellt med ett verktyg för begränsningar som gäller alla spelbolag inom de närmaste åren. Det vi är säkra på är att Sverige kommer att implementera samma lösning som Danmark med ett gemensamt system för självexkludering.

Det vi hoppas att se inom den närmaste framtiden är att alla spelbolag har samma utseende på sina verktyg. Helst ska det vara samma lösning som man väl känner till och kan jobba i.

Det vore även bra att få en rapport från Lotteriinspektionen varje månad i sin brevlåda om sitt spelande.

En sådan rapport skulle kunna inkludera informationen om:

  • Antal spelade timmar totalt samt per spelbolag;
  • Antal och summa insättningar genomförda totalt samt per spelbolag;
  • Antal och summa uttag totalt samt per spelbolag;
  • Totala insatser man har lagt per spel;
  • Grafen som visar informationen om tid på dagen man har spelat mest;
  • Grafen som visar vilken dag man spelar som mest

I rapporten skulle mönster som närmar sig spelproblem markeras med gult och rött så att spelaren vet om hon ligger i riskzonen och kan vidta åtgärder. Ett exempel på detta är att man ser att man förlorar som mest på natten alternativt om man ser ett tydligt mönster på att man spelar mest på Starburst.

Denna rapport låter som science-fiction, men det är faktiskt inte alls svårt att implementera en sådan lösning när alla spelbolag går under samma licens och måste kontrolleras av en enda myndighet. All data ska gå att hitta i den gemensamma databasen – om än med någon fördröjning.